Domaćinstvo prima goste od 1. aprila do 1. novembra. Najava je obavezna.
Noćenje
OVO DOMAĆINSTVO NE PRUŽA USLUGE SMJEŠTAJA!
Hrana
Na imanju se priprema tradicionalana domaća hrana od namirnica proizvedenih na imanju, ista ona koja se priprema za samo domaćinstvo. Kako nema jelovnika, važno je da gost naglasi samo da li je potrebna vegetarijanska ili veganska kuhinja, ili je alergičan na neke sastojke.
Ruralne aktivnosti
Na imanju se svakodnevno vodi briga o životinjama i realizuju aktivnosti kao što su: hranjenje, muža, ispust na livadu u ljetnjim mjesecima, i sl. Od svježeg mlijeka Velka svakodnevno priprema mliječne proizvode.
Ostale aktivnosti su sezonske i date su po mjesecima:
April: čišćenje livada i voćnjaka posle snijega, oranje
njiva i priprema za sjetvu, radovi u pčelinjaku i voćnjaku
Maj: sijanje žitarica (bijeli ili žuti kukuruz) i povrća u njivi i plasteniku, radovi u pčelinjaku
Jun: košenje i sakupljanje trave za stoku, radovi na njivi (uklanjanje korova, zalivanje, berba) i u pčelinjaku
Jul: košenje i sakupljanje trave za stoku, radovi na njivi (uklanjanje korova, zalivanje, berba) i u pčelinjaku (vrcanje meda)
Avgust: radovi na njivi (uklanjanje korova, zalivanje, berba) i u voćnjaku (sakupljanje voća za zimnicu i proizvodnju rakije na tradicionalni način), radovi u pčelinjaku (prihrana pčela i priprema za zimu)
Septembar: radovi u pčelinjaku (prihrana pčela i priprema za zimu), radovi na njivi (vađenje i sakupljanje krompira, berba kukuruza, pasulja) i u voćnjaku ( sakupljanje voća za zimnicu i proizvodnju rakije na tradicionalni način), spremanje zimnice od voća i povrća (sokovi, džemovi, salate)
Oktobar: Završni radovi na njivi i voćnjaku pred zimu, priprema zimnice, priprema drva za ogrev, “pečenje” rakije od voća (šljiva, jabuka, dunja) na tradicionalan način.
U svim navedenim aktivnostima, gosti su pozvani da učestvuju.
Iako se izradi duboreza i gusla Đoko najčešće posveti u zimskom dijelu godine, kada se završe sezonski poslovi na imanju, na poseban zahtjev gostiju može se organizovati radionica obrade drveta.
Druge usluge
Transferi za goste: NE
Degustacija proizvoda: DA
Kulinarski časovi – učestvovanje u pripremi jela: NE
Jahanje konja: NE
Kampovanje: NE
Organizacija izleta: DA – Jednodnevni izlet do porodičnog katuna Konate na Sinjajevini sa obilaskom Zabojskog jezera (do 3 osobe);
Rekviziti za djecu: NE
Posebni uslovi
Internet: DA
Moguće dovesti kućne ljubimce: DA
Strani jezici u upotrebi u domaćinstvu: DA
Porodica Medojević živi u zaseoku Kaludra (selo Bistrica), u dolini rijeke Tare. U domaćinstvu su Đoko i supruga Velka koji žive na imanju, dok njihovo troje djece: Ivana – arhitekta, Ivan i Zoran – programeri, žive na realaciji selo – grad.
Porodica je nastavila tradiciju bavljenja poljoprivredom.
U prošlosti Đokovi roditelji, a dugi niz godina i on sa svojom porodicom, su se bavili nomadskim stočarstvom i sa stokom ljeti izdizali na katun Konate na Sinjajevini.
Danas, u duhu vremena u kom žive, Medojevići poljoprivredu nastoje osnažiti turizmom, kao i drugim aktivnostima koje su predmet interesovanja ukućana.
Medojevićima je osnovna djelatnost stočarstvo, ali imaju i svoju baštu i voćnjak u kojim uzgajaju povrće i voće za svoje potrebe, goste i prijatelje, kao i manji pčelinjak. Na imanju se proizvode: mlečni proizvodi, med, sokovi, džemovi, liker i rakija, kao i razne salate i proizvodi od povrća. Izbor je uvijek raznovrstan u zavisnosti koliko je godina “bogata i rodna”.
Đoko se osim poljoprivredom bavi i zanatstvom.
Kao stolar u slobodno vrijeme se bavi izradom gusala, tradicionalnog muzičkog instrumenta, duboreza i namjestaja od drveta. Njegove radove možete pogledati na www.gusle.me.
Da se na selu osim poljoprivredom može i treba baviti i drugim djelatnostima prihvatili su Ivan i Zoran, koji su svoju programersku firmu “THEM”, skraćeno od “The Medojević” registrovali upravo na selu.
Domaćinstvo Medojević se nalazi u dolini rijeke Tare, neposedno pred ulazak u kanjon, na udaljenosti 15 km od Mojkovca u pravcu Žabljaka.
Ravničarski dio imanja u dužini od oko 500 m izlazi na obalu rijeke Tare, koja ima najveći i najdublji kanjon u Evropi i drugi po veličini u svijetu, a poznata je i kao “Suza Evrope”. Na rijeci je dozvoljen sportski ribolov uz dnevnu dozvolu lokalnog ribolovnog kluba, koja se može obezbijediti na zahtjev gostiju. Na imanju postoje spontane rute za laganu šetnju pored rijeke, livadom i kroz šumu sa mjestima za odmor i vidikovcima. Uzvodno od imanja, na udaljenosti 10 min hoda putem kroz šumu, dolazi se do starog visećeg mosta koji povezuje Kaludru sa Gostilovinom, jedinog kolskog mosta nizvodno od Mojkovca do mosta na Lever Tari.
Ukoliko se nastavi dalje, putevi sa druge strane mosta će ljubitelje prirode i planinare povesti prema Prošćenskim planinama.
U neposrednoj blizini domaćinstva je Nacionalni park Durmitor.
Značajni lokaliteti za posjetiti u mojkovačkom dijelu NP su: “Crna Poda”, prašuma crnog bora prosječne starosti 400 godina, udaljena od domaćinstva oko 8 -9 km; u selu Dobrilovina manastir Dobrilovina iz XVI vijeka, udaljen oko 13 km i Zabojsko jezero na udaljenosti od oko 23-25 km.
Nacionalni park Biogradska gora i Biogradsko jezero udaljeni su oko 22 km od domaćinstva.